Items in Basket: 0
Spirits Of Mauronoros

Kolida Babo

Spirits Of Mauronoros

Label: Veego Records

Genre: Jazz / Avant Garde

Availability

  • LP €24.99
    In Stock
Οι Kolida Babo είναι το μουσικό project δύο Ελλήνων μουσικών που παίζουν πνευστά από διαφορετικές περιοχές της χώρας -ο Σωκράτης Βώτσκος είναι από την Πέλλα και ο Harris P. από την Αθήνα. Σχηματίστηκαν κατά την διάρκεια των εορτασμών του Κόλιντα Μπάμπω, ενός τοπικού εθίμου του νομού της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε προπαραμονή Χριστουγέννων σε πόλεις και χωριά ανάβουν φωτιές και τραγουδούν «Κολίντα Μπάμπω».
Η φράση σημαίνει «κάλαντα στη γιαγιά» και είναι τα νυχτερινά κάλαντα ή κόλιντα των παιδιών προς τη γιαγιά για να λάβουν τα καλύτερα δώρα. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους ηχογραφήθηκε μετά από αυτοσχεδιαστικά session που έγιναν τη νύχτα του εθίμου, το χειμώνα του 2013.
Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2019 από την από την Βρετανική ανεξάρτητη MIC Records και πήρε διθυραμβικές κριτικές. Άλλες αξιοσημείωτες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν
την συμμετοχή τους στην σειρά jazz45 της Jazzman Records και τα σάουντρακ για τα ντοκιμαντέρ «Gospel of Michiel» και «Λώξη». Η μουσική τους υποστηρίζεται από τους BBC6, NTS, Soho Radio, WorldWide FΜ καθώς και από την ΕΡΤ . Τέλος, έχουν εμφανιστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ όπως το CTM, το Archipelago Festival, το Vinterjazz Festival και το Reworks Festival στην Θεσσαλονίκη.
Στο δεύτερο άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Spirits of Mauronoros» και πρόκειται να κυκλοφορήσει από τη Veego Records, οι Kolida Babo επισκέπτονται ένα παλιό ξεχασμένο μέρος στο Πωγώνι της Ηπείρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πρόκειται για ένα μυσταγωγικό μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στο ξεχασμένο χωριό Μαυρονόρος (Μαύρο Βουνό) και τους ανθρώπους του. Είναι ένα από τα πολλά χωριά στην Ελλάδα που εγκαταλείφθηκαν εντελώς, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών αλλαγών που αντιμετώπισε η Ελλάδα τον περασμένο αιώνα. Η βαθιά ερήμωση τηςπεριοχής άφησε πίσω της ερείπια που στέκουν ως μάρτυρες ενός σκληρού παρελθόντος.
Ωστόσο, οι παραδοσιακοί ήχοι της υπαίθρου, συνεχίζουν να επανεμφανίζονται στα αστικά κέντρα σαν φαντάσματα που στοιχειώνουν την καθημερινή ζωή. Αυτός ο ηχητικός διάλογος μεταξύ του «μοντέρνου» και του «αρχαίου» αντιμετωπίζεται αρκετές φορές ως παράταιρος και ξεπερασμένος, αλλά κρύβει τεράστια σημασία. Μεταφέρει τον ακροατή σε έναν απροσδιόριστο χρόνο και τόπο που στερείται κάθε πολιτισμικής και γεωπολιτικής χροιάς, αφήνοντάς τον να αναζητά και να ονειρεύεται έναν πιο ελεύθερο και αυθεντικό τρόπο ζωής. Για το Spirits έχουν ήδη γράψει διθυραμβικές κριτικές στο All about Jazz και έχουν παιχτεί τραγούδια και στο BBC6.