Items in Basket: 0
To Kalokairi Perase Sa Rigos

Kwstoyiorgis Yiorgos / Mpakirtzhs Argyrhs / Polyzwidhs Dhmhtrhs

To Kalokairi Perase Sa Rigos

Label: Tsalapeteinos

Genre: World Music

Availability

  • CD Digi / Cardboard €11.99
    In Stock
Ο δίσκος «Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος» περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια, γραμμένα απ’ τον Γιώργο Κωστογιώργη, μελοποιήσεις αγαπημένων του ποιημάτων του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κώστα Ουράνη, του Τέλλου Άγρα, του Αργύρη Εφταλιώτη και του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου. Ο συνθέτης σε ένα κείμενό του υπογραμμίζει: «τα τραγούδια αντικατοπτρίζουν πεντακάθαρα έναν άνθρωπο σε αδιέξοδο και πνιγμένο από το αίσθημα του κενού και του ανικανοποίητου﮲ γράφτηκαν τα Χριστούγεννα του 2020, σε διάστημα δέκα ημερών όπου βασανίστηκα όσο ποτέ ξανά στη ζωή μου. Σε αυτόν τον δίσκο τραγουδάει ο Αργύρης Μπακιρτζής και δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να είναι στην θέση του». Ο δίσκος πήρε σάρκα και οστά με τη ανάληψη της παραγωγής από την «αστική φάρμα» ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν, μαζί πιάνο και φωνή, στο στούντιο Cue Productions του Yanis Mavridis, που έκανε και τις μίξεις και το mastering. Σε τρία τραγούδια, η φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή που ερμηνεύει τα δεκατρία απ’ τα δεκατέσσερα, ηχογραφήθηκε απ’ τον Τάσο Καραπαπάζογλου στο Nemesis Recording στούντιο στην Καβάλα. Τη γραφιστική επιμέλεια ανέλαβε το ΤΥΠΟ-ΜΟΥΓΚΟΣ, το ιστορικό τυπογραφείο στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης. Η εκτύπωση του cd έγινε στην ABEE MARKOS PETRAKIS και του εξωφύλλου στο τυπογραφείο της Μικρής Άρκτου.

Ο συνθέτης γράφει, ανακαλώντας στη μνήμη του ένα περιστατικό, όταν, πηγαίνοντας μικρό παιδί με τους γονείς του σε μια συναυλία στο Blog33, έπεσε πάνω στο καπό του αυτοκινήτου και τον κοίταξε για μια στιγμή, μια πόρνη, με ξανθά βαμμένα μαλλιά, μαύρο νυχτικό, εξουθενωμένο και φαγωμένο από την ταλαιπωρία πρόσωπο, ασταθές περπάτημα: «Αυτός ο δίσκος θα είναι πάντα συνδεδεμένος με αυτήν τη γυναίκα η οποία ήταν και η πρώτη που ερωτεύτηκα στη ζωή μου - αυτή με καλωσόρισε σε έναν κόσμο που με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Έναν κόσμο γεμάτο φώτα της πόλης, πορνό σινεμά, λεωφόρους με φτηνά ξενοδοχεία, ταξιτζήδες, βραδινές κούρσες και νυχτερινά δρομολόγια, παράξενους τύπους και γοητευτικές γυναίκες, σκοτεινές στοές και φωτεινές πινακίδες, τον κόσμο του Βαρδάρη και της μεταμεσονύχτιας Θεσσαλονίκης».

Ο εξέχων μουσικός Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολί, βιόλα), που ζει μόνιμα στη Βιέννη, ακούγοντας τα τραγούδια, εκδήλωσε την επιθυμία να τα υποστηρίξει και μπόρεσε να το κάνει στο σπίτι του αφού δεν υπήρχαν, λόγω της πανδημίας, οι θόρυβοι του δρόμου. Σε ένα τραγούδι η Κατερίνα Σισσίνι έκανε ντουέτο με τον Α.Μ., ο Χρήστος Παπαδόπουλος έπαιξε κλαρινέτο σε δύο, ο Θάνος Σιδέρης κλαρινέτο σε ένα, ο Πάνος Βουλγαράκης κοντραμπάσο σε τρία και ο Στέργιος Κόϊας τύμπανα σε ένα. Ο συνθέτης θεωρεί μεγάλη τιμή τη συμμετοχή του Ισίδωρου Παπαδάμου που έπαιξε διακριτικά μπουζούκι σε ένα τραγούδι. Ο ζωγράφος Απόστολος Βέττας, με μεγάλη χαρά, εμπνεόμενος από τα τραγούδια και τις κουβέντες με τον Κωστογιώργη, έντυσε με ζωγραφιές του όλα τα τραγούδια του δίσκου και το εξώφυλλο.