Items in Basket: 0
Chrysallida

K. Bhta

Chrysallida

Label: Inner Ear

Genre: Electronica / Ambient / Experimental

Availability

  • CD Digi / Cardboard €9.99
    Dispatched within 5-10 working days

Other Formats

 


Το έβδομο προσωπικό album του Κ.Βήτα κυκλοφορεί αυτή την άνοιξη σε βινύλιο και cd από την Inner Ear, στο label του Εξώστη. Δεκατρία κομμάτια που έγραψε την περίοδο 2010-2012 και ηχογράφησε τον χειμώνα που μας πέρασε. Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε από αυτό τον κύκλο ήταν η «Χρυσαλλίδα», που έδωσε και τον γενικό τίτλο στο album.


Η «Χρυσαλλίδα» είναι παιδί αυτής της εποχής που εκατοντάδες ερωτηματικά σαν ολογράμματα στριμώχνονται πάνω στα καθημερινά στιγμιότυπα των ανθρώπων. 13 κομμάτια, που από μέσα τους ξεπηδά η αποδοκιμασία της υλιστικής κουλτούρας, η διαμάχη ανάμεσα στην ελευθερία και τη δέσμευση, η αποκέντρωση από την καρδιά και οι ατέλειωτοι διαξιφισμοί για τον παρορμητισμό και την ευθύνη, «Γιατί… σκίζεται η αγάπη τόσο εύκολα σαν ένα χαρτί/καταφθάνουν μπρος στα πόδια μας θριαμβευτικά παγετοί». Η ανατρεπτική συνειδητοποίηση της αγάπης «Ω! άπλετη αγάπη/η σιωπή σου είναι η φωνή μου/λυπάμαι που δεν σ’ ήξερα όταν ζούσα τη ζωή μου...». Στη «Χρυσαλλίδα» ο Κ.Βήτα φαίνεται να επεξεργάζεται βαθύτερα αυτά που για χρόνια τώρα ήταν μέσα του πιο αποσπασματικά, κάνοντας το άλμπουμ αυτό πιο βαθύ και μεστό. Οι ήρωες στα τραγούδια προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθιά αλήθεια πίσω από τις σχέσεις, να προλάβουν αυτή τη ζωή που τρέχει, ανατρέποντας τα στερεότυπα για να φτάσουν σε αυτό που νιώθουν πως είναι η αλήθεια, ή κοιτάζοντας μέσα τους για να επεξεργαστούν τη μεταμόρφωση που έχει συμβεί «Οι λέξεις αν δεν γίνουν πράξη/άλλο ένα κενό μέσα στη ζωή θα αφήσεις/κι ακόμα έχω ένα λεπτό/πριν αυτός ο ήλιος δύσει/άλλη μια ρόδα να κυλήσει...».


H «Χρυσαλλίδα» σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη για όσους έχουν συνδέσει τη σύγχρονη ποιητική ματιά του Κ.Βήτα με μελαγχολικά, low tempo ηχοτοπία. Οι αληθινοί, φωτογραφικά λεπτομερείς και, συχνά, σκληροί στίχοι αυτή τη φορά ισορροπούν αριστοτεχνικά πάνω σε ηλεκτρονικούς ποπ καμβάδες, με άφθονα στοιχεία disco και funk, που συχνά φέρνουν στο μυαλό glam των 70s. Ταυτόχρονα το υλικό της «Χρυσαλλίδας» είναι ευαίσθητο και εύθραυστο, όπως κάθε τι που μόλις γεννιέται και χρειάζεται αλήθεια και αγάπη για να μεγαλώσει. Αυτά είναι και τα δώρα αυτού του δίσκου: αγάπη, ειλικρίνεια, ωριμότητα, μια νέα αρχή.


“Τα εσωτερικά μας κενά, η έλλειψη και η ανάγκη για ουσιαστική αγάπη, η αιτία που προκάλεσε αυτή τη λυπημένη εποχή είναι ερωτήματα που διατρέχουν το album και προσπάθησα να τα ντύσω με τα πιο ποπ χρώματα που βρήκα ώστε να κρατήσω μια ισορροπία. H «Χρυσαλλίδα» μοιάζει με αυτή την εποχή που γεννιέται, μια εποχή που κανείς δεν γνωρίζει τι μορφή θα έχει, μια εποχή που μας αναγκάζει να επαναπροσδιοριστούμε, νιώθοντας σαν το κουκούλι μιας νέας πεταλούδας που γεννιέται μέσα μας. Ήθελα να δώσω λίγο κουράγιο και δύναμη στον εαυτό μου και στους γύρω μου. Έτσι ανακύκλωσα κατά κάποιο τρόπο τα κλισέ, τα αναποδογύρισα, μεταφράζοντάς τα στη γλώσσα της μουσικής» K.Βήτα.