Items in Basket: 0
2011: Edw, Exw

Galiatsos Manolis / Anthis Swkratis

2011: Edw, Exw

Label: Puzzlemusik

Genre: Jazz / Avant Garde

Availability

  • CD €11.99
    In Stock

 


2O11: Εδώ, έξω λέγεται ο νέος δίσκος του συνθέτη Μανώλη Γαλιάτσου με


σολίστα τον   τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη. Αποτελεί το δέκατο κατά σειρά προσωπικό δίσκο του συνθέτη και το τέταρτο αμιγώς μουσικό έργο του.


 


            Είναι ένας δίσκος μυθοπλασίας του διαστήματος που «βρέθηκε τυχαία» κάπου                 εδώ.


            «Μια κρυφή ελεγεία για την απώλεια μνήμης -ή την πιθανή παραίσθησή της-, για το ταξίδι  που έγινε –ή ό,τι νομίζουμε σχετικά- και αυτό που πρέπει να συνεχιστεί», αναφέρει ο  Μανώλης Γαλιάτσος.


            Ένα παιχνίδι στο χώρο και το χρόνο. Το 2011; Έτσι φαίνεται. Ας δανειστούμε ως αφετηρία το παρόν, ως στιγμή του μέλλοντος


ή


το μέλλον, ως στιγμή του παρόντος και ας ταξιδέψουμε μαζί του γιατί εκτός όλων των άλλων στάθηκε αφορμή για μια σπουδαία συνεργασία του Μανώλη Γαλιάτσου με τον εξαιρετικό σολίστα της τρομπέτας Σωκράτη Άνθη.


 


               Ένα άλμπουμ βασισμένο στον ήχο, το ήθος και την εσωτερική μυστική


διαδρομή του Σωκράτη Άνθη. Γραμμένο και ηχογραφημένο μέσα στο 2011 και αφιερωμένο στον άνθρωπο με την τρομπέτα, που ως θερμή ύλη, κατευνάζει την παγερή κι ανησυχητική αίσθηση εδώ, έξω, σύμφωνα με το σημείωμα του ίδιου του συνθέτη.


 


        Με ένα βαρύ και πλούσιο βιογραφικό στις αποσκευές του ο Σωκράτης Άνθης


(στενός συνεργάτης του Χατζιδάκι, σολίστ με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, κορυφαίος στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ιδρυτικό μέλος του κουϊντέτου Χάλκινων Πνευστών "MELOS BRASS” κλπ.) παραμένει πάντα πρέσβης της άποψης ότι η κάθε μέρα διδάσκει καινούργια πράγματα πάνω στη μουσική και γι’ αυτό εξακολουθεί να μένει ανοιχτός στην αναζήτηση νέων αισθητικών προσεγγίσεων κι εκφραστικών οδών.


            Το «2O11: Εδώ, Έξω» είναι ένα έργο που γράφτηκε για να ερμηνευθεί από τον Σωκράτη Άνθη και του αφιερώνεται.


 


   Το εικαστικό μέρος του δίσκου είναι του Δανιήλ Γουδέλη.


 


Προβολή-Επικοινωνία


Άννα Θεοδόση 210 2513492  & 6977 605271   anna@multiplug.gr


 


                                       Σημείωμα του δίσκου


   «Το 2Ο11: Εδώ, Έξω είναι μια μυθοπλασία του διαστήματος και μια μεταφορά


για την υποχρεωτική αναχώρηση και την άμεση μετατροπή του άγνωστου σε αναγκαστική συνθήκη οικείου. Μπορεί να μας διώχνουν εδώ και χρόνια και να μην το καταλαβαίνουμε. Ίσως θα 'πρεπε να τους αιφνιδιάσουμε κι όταν ξυπνήσουν ένα πρωί, εμείς να είμαστε πολύ μακριά. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε ήδη φύγει ... κι αυτό το σημείωμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς έχει γραφτεί και σε ποιαν ακτή του χρόνου ξεβράστηκε. Αυτό για το οποίο είμαι πολύ πιο σίγουρος, είναι ότι το υλικό αυτό που βρήκα τυχαία - γιατί κανείς άλλος δεν διέκρινε σ' αυτό κάποιαν αξία ώστε να το περισυλλέξει, υπήρχε εκείνη την εποχή, σ' εκείνη τη χώρα, άγραφος νόμος σύμφωνα με τον οποίον τα πάντα έπρεπε να μετατρέπονται σε σκουπίδια - απετέλεσε για μένα την αφορμή για την ολοκληρωμένη συνεργασία μ' έναν μουσικό του οποίου η "αόρατη" επίδραση συχνά κατεύθυνε τις επιλογές μου, προσφέροντας ακριβές νόημα στη δυναμική των εμφάσεων, την έκφραση και το μέτρο τους. Τα χαρακτηριστικά και το ύφος της συγκεκριμένης δουλειάς, συμπληρώθηκαν (το υλικό, όπως προείπα, βρέθηκε τυχαία) από την "ανάγνωσή" μου της μουσικής του προσωπικότητας και τη βασική του αρχή σαφήνειας στη  διατύπωση. Τον ήχο του, αλλά και - κυρίως - την εσωτερική, μυστική διαδρομή του. 2Ο11 λοιπόν, ο άνθρωπος με την τρομπέτα, ως η θερμή ύλη που κατευνάζει την παγερή κι ανησυχητική αίσθηση εδώ, έξω.


            Η εργασία αυτή δεν μπορεί παρά να σου αφιερώνεται, Σωκράτη».


Μανώλης Γαλιάτσος


 


Λίγα λόγια για τον Σωκράτη Άνθη


 


   Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε τρομπέτα στη Φ. Ε. Μάντζαρος με δάσκαλο


τον Θανάση Βογιατζόπουλο και στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Κάφυρη απ' όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και με Α΄ βραβείο.


Έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια τρομπέτας και brass ensemble στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνούς κύρους καθηγητές.


Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος στις σημαντικότερες μουσικές εκδηλώσεις από το 1975 μέχρι σήμερα αλλά και σε πολλές ηχογραφήσεις για δίσκους και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.


 Έχει εμφανιστεί κυρίως, με συγκροτήματα μουσικής δωματίου, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αρκετές εκτός Ευρώπης.


Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί εικοσαετία και συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες και ηχογραφήσεις έργων του.


 


            Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσ\νίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ\νίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας στην αίθουσα Gewand House, την Ορχήστρα του Πλέβεν της Βουλγαρίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα ALEA III της Βοστόνης, την Ορχήστρα Δωματίου «Μαρσύας», την Ορχήστρα Πατρών και την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγκάρδης και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, συμμετείχε ως σολίστ στην συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Όπερας του Αμβούργου με το μπαλέτο «Οδύσσεια» σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ και μουσική Γιώργου Κουρουπού.


   Υπήρξε κορυφαίος μουσικός στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


(1975-1990), στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (1980-1991), στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ (1976-2003). Σήμερα συνεχίζει να συνεργάζεται ως κορυφαίος μουσικός με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.


            Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Ν. Μάντζαρος» και του κουϊντέτου Χάλκινων Πνευστών "MELOS BRASS" με το οποίο έχει και δισκογραφική δραστηριότητα.


            Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των διεθνών διαγωνισμών για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου.


            Από το 1979 , έχει διδάξει στο Εθνικό Ωδείο , στο Ελληνικό Ωδείο , στο Ωδείο Αθηνών , στο Ωδείο " Φ . Νάκας "  και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου . Από το 2003 ο ίδιος και το Melos Brass έχουν καθιερώσει την ετήσια Ιόνιος Θερινή Ακαδημία στην Κέρκυρα και έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητές όπως: T. Dokshizer, Ch.Lindberg, Michel Becquet, Frits Damrow,Chris Martin, Jens Bjon-Larsen, Ben Van Dijk, Bo Nilsson, Walter Hilgers, James Thompson, G.Jones, Jay Friedman, H.Halien, H.Macdonald, L.Benucci, Jorgen Van Rijen, Canadian Brass, German Brass, Mnozil Brass.


   Απο το 2008 ο ίδιος και το Melos Brass έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του


ετήσιου Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.