Items in Basket: 0
Next Step Quintet

Next Step Quintet

Next Step Quintet

Label: Puzzlemusik

Genre: Jazz / Avant Garde

Availability

  • CD €11.99
    In Stock
Πέντε νεαροί Έλληνες μουσικοί που έχοντας μοιραστεί πολλές μουσικές εμπειρίες λόγω της κοινής τους φοίτησης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, προχώρησαν στο «επόμενο βήμα». Στη δημιουργία αυτού του jazz σχήματος με σκοπό μέσα από τις δικές τους συνθέσεις και τον συλλογικό αυτοσχεδιασμό να σχηματίσουν τη δική τους πρόταση για τη jazz του σήμερα.



Οι Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) και Βασίλης Ποδαράς (ντραμς) γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου και συμμετείχαν με διάφορους συνδυασμούς σε ποικίλα projects. Απόφοιτοι, στην Αθήνα πια, συναντήθηκαν τυχαία σε ένα jam session με τον ΕλληνοΣουηδικής καταγωγής Ορφέα Τσουκαλά (σαξόφωνο) και συνειδητοποίησαν ότι οι πέντε τους είχαν κοινό όραμα και κοινή άποψη για τη μουσική.



Το άλμπουμ που φέρει για τίτλο το όνομα τους περιλαμβάνει 9 δικές τους modern jazz συνθέσεις. Ο όρος “modern jazz” χρησιμοποιείται με την έννοια ότι ο ήχος τους είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και ως εκ τούτου δεν έχει αποκτήσει «ταμπέλα» που να τον χαρακτηρίζει. Ο ιδιαίτερος, προσωπικός ήχος τους αποκαλύπτει την αγάπη τους για τα σύγχρονα ρεύματα της jazz, για το alternative rock καθώς και για τη σύγχρονη μουσική εν γένει.

Πέντε νέοι μουσικοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια - πράγμα πρωτόγνωρο για το μουσικό ιδίωμα που υπηρετούν και τη χώρα στην οποία ζουν και δρουν - υπογράφουν ένα άλμπουμ ευρηματικό, άμεσο, τεχνικά άρτιο. Ένα άλμπουμ που ακούγεται με άνεση πρωτότυπο χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει καθόλου για αυτό.

Το εναρκτήριο “Regression” σε κερδίζει ήδη από τις πρώτες νότες του θέματος του και σε καθηλώνει στην εξέλιξη του, η ήρεμη δύναμη του “Connection” δείχνει ήδη να ξεχωρίζει στο ραδιόφωνο ενώ το “Esbjorn” αποτίει φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο Esbjorn Svensson των E.S.T.

Ολόκληρο όμως το άλμπουμ στέκει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο που απλά αποδεικνύει αυτά που ελπίζουμε ότι πλέον είναι προφανή.

Ό,τι το επίπεδο της jazz στην Ελλάδα είναι πια επίπεδο διεθνών προδιαγραφών και ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε το ύφος και το ήθος συγκροτημάτων όπως οι The Next Step Quintet να αγκαλιαστεί από ένα ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό πέραν από τη ταμπέλα jazz.