Items in Basket: 0
Anatolh Anatolwn

Ganotis Kostas

Anatolh Anatolwn

Label: Mlk

Genre: World Music

Availability

  • LP + CD €34.99
    In Stock
Ο τραγουδοποιός Κώστας Γανωτής μελοποιεί 14 ποιήματα του εθνολόγου και συγγραφέα Ε. Ζάχου-Παπαζαχαρίου από το έργο του «Ανατολή Ανατολών».

Οι στίχοι, εμπνευσμένοι από την κοντινή μας ανατολή, μιλούν για άγνωστους μύθους που ιχνηλατούν την λαϊκή παράδοση και απευθύνονται στην αναβίωση της ναρκωμένης μας μνήμης. Ακολουθώντας το πνεύμα του στιχουργού, ο Κώστας Γανωτής ελίσσεται μουσικά εμπεριέχοντας τη βυζαντινή παράδοση, τα μπλουζ, τη τζαζ, τα «μακάμια» της Ανατολής μέσα από τους Δρόμους της Δύσης.

Θρύλοι, πρόσωπα, και μουσική συνθέτουν μια ανθρωπογεωγραφία που μας ταξιδεύει.

Συνοδοιπόροι μας τα τραγούδια: Αμπντάλ Μουσά, Γιασάρ Κεμάλ, Κιόρ Ογλού, Ασίκ Καρίπ, Σαγιάτ Νοβά, Κεμάλ ο Τουρκοκρητικός, Σαχ Ισμαήλ, Στην άκρη της Ανατολής, Στην Ρούσα την Πανέμορφη, Ποιος ειν’ αυτός, Τζελάλ εντ ντιν Ρουμί, Για Ισταμπούλ ξεκίνησα, Ομάρ Χαγιάμ.

Ο Κώστας Γανωτής, τα μαστόρεψε με τον τρόπο του, όπως λέει χαρακτηριστικά: «…ακολούθησα τους ήχους του δρόμου που έχει από κελαϊδίσματα πουλιών, μαρσαρίσματα αυτοκινήτων, βρισιές, σφυρίγματα, από τα μπουζούκια της επαρχίας ως τους ήχους της πόλης και από τη τζαζ και το ροκ ως το παραδοσιακό».

Απόσπασμα από τους στίχους του τραγουδιού «Στην άκρη της Ανατολής»:

«Στην Άκρη της Ανατολής, στου Νουριστάν τα μέρη

Ξέσπασε τζάμπα πόλεμος, αμάν, αμάν

Και βερεσέ σεφέρι!

Όλοι οι εμπόροι του ντουνιά, χωρίς σταλιά νισάφι,

Πουλάνε κι αγοράζουνε το μαύρο το χρυσάφι…»



Σύντομο βιογραφικό του Κώστα Γανωτή.

Ο Κώστας Γανωτής γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας.

Την περίοδο 1983-1996 κυκλοφορεί πέντε προσωπικούς δίσκους.

Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Ευδαίμων Κοντοθώρης».

Το 2004 συνθέτει το τραγούδι της Ολυμπιακής Εκεχειρίας «Λάβετε θέσεις - Έτοιμοι -Παύσατε Πυρ». Το 2005, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συνθέτει το τραγούδι «Όχι, δεν Είμαι Χίμαιρα» βασισμένο στο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Αττικό».

Το 2009 δημιουργεί το μουσικό σχήμα «Εκποίηση» και το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο CD, ενώ εκδίδεται το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Περιμένοντας τον Λάκη Ρα».

Το 2013 παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Τρεις Δημιουργοί για τον Καβάφη» και το 2019 παρουσιάζει στα Καβάφεια στο θέατρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τη μουσική παράσταση «Καβάφης, Ένας Ποιητής, Δύο Κόσμοι». Εκτός από τον Καβάφη έχει μελοποιήσει Κική Δημουλά, Γιάννη Ρίτσο, Ματθαίο Μουντέ, Τάκη Παπατσώνη.

Το 2022 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Λαλούτος Περτσινάβαλος» και το 2024 το τέταρτο βιβλίο του «Μαμά, εγώ δεν είμαι εγώ». Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και CD το έργο «Ανατολή Ανατολών» του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου και έπεται το έργο του Νίκου Γκάτσου «Μέρες Επιταφίου», που μελοποίησε και ερμηνεύει ο ίδιος.