Items in Basket: 0
Plhrh Ntaxei

Plhrh Ntaxei

Plhrh Ntaxei

Label: Plhrh Ntaxei

Genre: World Music

Availability

  • CD Digi / Cardboard €10.99
    Dispatched within 5-10 working days

Η κομπανία των «Πλήρη Ντάξει» δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 κάτω από το κοινό ενδιαφέρον των μελών της για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Διαμόρφωσε εξ’ αρχής ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε τραγούδια κυρίως των δεκαετιών του ’20 και του ’30.

Το ενδιαφέρον της κομπανίας εστιάζεται στην απόδοση και την εκτέλεση τραγουδιών και οργανικών σκοπών, από την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ρεμπέτικο, καθώς και στη δημιουργία νέων, βασισμένων πάνω στις παραδοσιακές φόρμες.

Με τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει τίτλο το όνομά τους, μας συστήνονται και δισκογραφικά.

Οι συνθέσεις, η ενορχήστρωση καθώς και η ερμηνεία, στο σύνολό τους, αντανακλούν το ύφος της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στο ρεμπέτικο και στο πρώιμο λαϊκό τραγούδι.

Η ηχογράφηση του υλικού έγινε ζωντανά με δύο μικρόφωνα και η επεξεργασία του ήχου πάνω σε ταινία - μπομπίνα, αποδίδοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας αμιγώς ρεμπέτικης κομπανίας.

Ακούγοντας τη μουσική τους, έχεις την αίσθηση ότι τα παιδιά κάνουν το κέφι τους πάνω απ’ όλα, αλλά πρόκειται για γερά μουσικά σκαριά, δεν είναι δηλαδή πρωτόβγαλτοι, αντίθετα έχουν στέρεο μουσικό υπόβαθρο.

Ο Χρήστος Παπάς, ο βασικός συνθέτης του γκρουπ, εκτός από τις κλασικές μουσικές σπουδές του, έχει συνεργαστεί με τους Broken Seals, τον Ντίνο Σαδίκη, τους Boomstate αλλά και τον Δημήτρη Μπασλαμ.

O Λευτέρης Τσικουρίδης, με σπουδές κλασικού βιολιού, διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας την ειδίκευση τρίχορδο μπουζούκι, αλλά και το σύνολο της ρεμπέτικης μουσικής. Συμμετέχει σε διάφορα γκρουπ στην Ελλάδα και στην Ελβετία, παίζοντας πάντα ρεμπέτικα τραγούδια, ενώ συμμετέχει και στην μπάντα strada rebetico στον Καναδά!

Ο Μανώλης Πορφυράκης, με σπουδές πιάνου, ηχοληψίας και βυζαντινής μουσικής, είναι ο κιθαρίστας και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος. Ο Μανώλης, που έχει γράψει και τη μουσική τριών τραγουδιών που περιέχονται στο δίσκο, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Αγάθωνα και τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Η Κατερίνα Δούκα, η γυναικεία φωνή της μπάντας, με αδυναμία στην παραδοσιακή μουσική, είναι ιδρυτικό μέλος του Θρακιώτικου παραδοσιακού σχήματος "μεθόριος", και έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές.

Το σίγουρο είναι ότι οι ετερόκλιτες μουσικές διαδρομές των μελών του συγκροτήματος εξηγούν, σε μεγάλο βαθμό, και το ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα