Items in Basket: 0
Meres Orghs

Hekate

Meres Orghs

Label: Eisodos Kindynoy

Genre: Rock / Pop

Availability

  • TAPE €7.99
    Out of Stock
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Hekátē διάλεξαν για όνομά τους αυτό της αρχαίας θεάς Εκάτης, που σχετίζεται με τον υπόκοσμο, την μαγεία, τη νύχτα και τα σταυροδρόμια. Οι Hekátē είναι τέσσερις γυναίκες με διαφορετικές διαδρομές, που το 2018 τις οδήγησαν στο ίδιο σταυροδρόμι, στην αιώνια νύχτα της Αθήνας. Η μουσική τους είναι πολυαναφορική, ένα εκρηκτικό μείγμα από τα μαγικά τους φίλτρα. Το βαρύ, μελωδικό μπάσο θεμελιώνει τις βάσεις του ήχου τους στο post-punk. Τα τύμπανα τον εκτροχιάζουν όπου χρειάζεται δημιουργικά. Τα πλήκτρα, πιο πολύ ηλεκτρικά παρά ηλεκτρονικά, ακούγονται καθαρά και γέρνουν άλλοτε προς ένα έξυπνο New Wave και άλλοτε κλείνουν το μάτι στο garage, ενώ τα φωνητικά θυμίζουν οργισμένη, έμμετρη απαγγελία που ακροπατά στις μελωδίες. Ως αποτέλεσμα, τα οκτώ τραγούδια του πρώτου δίσκου τους κινούνται σε ένα φάσμα που ξεκινά από μελαγχολικούς αστικούς ύμνους και καταλήγει σε αγχωτικές και ιλιγγιώδεις καταδιώξεις, όλα δεμένα κάτω από μια τελετουργική ατμόσφαιρα.
Ο τίτλος του δίσκου, Μέρες Οργής, είναι μετάφραση του μεσαιωνικού ύμνου “Dies Irae”, όπου ο υμνογράφος προειδοποιεί για την οργή του Θεού, που θα πέσει στα κεφάλια των αμαρτωλών στη Δευτέρα Παρουσία. Οι Hekátē, μέσα από τους στίχους τους, στρέφουν την οργή τους προς τον Θεό, προς τους ανθρώπους που Τον φτιάξανε και τον ασφυκτικό κόσμο που εκείνοι συντηρούν. Ξεκινά σα κραυγή αγωνίας για να κορυφωθεί σε πολεμική ιαχή!
Η ιαχή των Hekátē είναι η φωνή μιας γενιάς χειραφετημένων γυναικών σε κίνηση. Η εμφάνισή τους στη σκηνή είναι μια αναπόφευκτη και ευτυχής συγκυρία, μιας και υπάρχει μικρό προηγούμενο στην ελληνόφωνη δισκογραφία. Απότοκο της δικής τους χειραφέτησης και πολλών άλλων γυναικών πριν από αυτές. Ως πολιτικά υποκείμενα, οι Hekátē δεν μπορούν παρά να αντανακλούν την έμφυλη ταυτότητά τους στη μουσική τους. Μία ταυτότητα που είτε επί σκηνής ή δισκογραφικά, είτε εκεί έξω, στη ζούγκλα πολλών ταχυτήτων της ελληνικής κοινωνίας, γεννά από αμηχανία μέχρι έχθρα, γιατί εξ ορισμού εμποδίζεται από στεγανά και δυσδιάκριτα προνόμια. Σε όποιον, λοιπόν, δεν θέλει να καταλάβει, εξηγούνται ορθά κοφτά στο κομμάτι μανιφέστο “Soapbox”, λέγοντας «Νομίζεις ότι με βλέπεις; Σκατά βλέπεις!».
Μην αποθαρρύνεστε όμως. Οι Μέρες Οργής δεν είναι μια στεγνή, ακατάληπτη διακήρυξη ιδεών. Είναι ένας βαθιά ποιητικός, ατμοσφαιρικός δίσκος, ποτισμένος με μελαγχολικές μελωδίες που ξέρουν να πατάνε το γκάζι για να σε κουβαλήσουν μέχρι την αντίπερα όχθη.

Lefteris Yakoumakis